Finalitza el projecte «L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible» per al període 2023-2024, que ha comptat amb el suport econòmic del Programa Benestar i Comunitat de Dipsalut. Aquest té com a finalitat reforçar els dispositius i recursos adreçats a atendre les persones en situació de major vulnerabilitat de la comarca, que tinguin com a objectiu millorar la seva qualitat de vida i l’apoderament de la comunitat i les persones.
Aquesta iniciativa, avalada per la seva trajectòria de treball, dona continuïtat al primer projecte impulsat l’any 2018.
El projecte, promogut i impulsat per l’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, es desenvolupa i es treballa transversalment amb l’Ajuntament de Figueres i les entitats socials que actuen en el territori (Càritas, Creu Roja i Fundació Ser.Gi, Fundació Sant Vicenç de Paül-Ksameu, Fundació APIP-ACAM i Associació Ranura), en el marc de la Taula per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà. Els agents implicats en la definició són també els responsables de la implementació de les diferents accions previstes en diferents municipis de la comarca.
Les actuacions desenvolupades en el període 2023-2024 en el marc del projecte «L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible» s’han agrupat en dos eixos de treball. El primer té com a objectiu garantir la cobertura dels drets econòmics, socials i culturals de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat de la comarca, incidint de forma positiva en els determinants de salut de la població. El segon eix té com a objectiu reforçar l’apoderament de persones (autonomia i capacitats individuals) i les seves comunitats per tal que esdevinguin agents de transformació de les seves condicions de vida, incorporant estratègies per facilitar suport emocional. Les actuacions han estat les següents:
1) Programa «Garantir condicions de vida digna»
– Ajuts per la cobertura de necessitats bàsiques (Creu Roja)
– Atenció integral a persones sense llar (Càritas)
– Atenció, acompanyament, derivació, coordinació i sensibilització a la comarca de l’Alt Empordà per a dones amb/sense fills/es a càrrec, en situació de vulnerabilitat i entorns de prostitució (Apip-acam)
2) Programa «Fomentar l’autonomia i apoderament de les persones en situació més vulnerable»
Intervenció comunitària en l’àmbit local
– Apoderament comunitari dones migrades d’origen subsaharià o filles de pares d’origen subsaharià (Fundació Ser.Gi)
– Dones migrades i violència masclista. Un abordatge comunitari i en clau de gènere (Fundació Ser.Gi)
– Àncora, detecció i prevenció de situacions d’aïllament (Creu Roja, Càritas i Consell Comarcal)
– Projecte de millora social comunitària (Consell Comarcal)
Apoderament digital i accés a les TIC de famílies i infants
– Competència digital (Creu Roja)
Acompanyament i suport emocional a joves i infants
– Zona VIP, acompanyament terapèutic individual, grupal i familiar (Cooperativa Ranura)
– Servei d’Intervenció Educativa (Càritas)
Durant el període 2024-2028 es donarà continuïtat al projecte comarcal amb un nou projecte «L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible» amb el suport del finançament del programa Benestar i comunitat de Dipsalut. En aquest es proposa donar continuïtat a algunes accions i impulsar-ne de noves tenint en compte les noves necessitats identificades a la comarca i el coneixement aterrat que tenen les entitats i administracions a través de projectes d’intervenció directa que duen a terme a la comarca. del treball amb les persones.
Aquest programa comarcal ofereix un marc de treball a partir d’una estratègia compartida i consensuada entre entitats socials i administració amb l’objectiu d’afavorir l’apoderament individual i col·lectiu que permeti garantir els drets econòmics, socials i culturals impulsant el benestar de la comunitat.