El projecte “L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible” que compta amb el suport econòmic del Programa Benestar i Comunitat de Dipsalut, té com a finalitat reforçar els dispositius i recursos adreçats a atendre les persones en situació de major vulnerabilitat de la comarca, que tinguin com a objectiu millorar la seva qualitat de vida i l’apoderament de la comunitat i les persones. Aquesta iniciativa dona continuïtat al projecte impulsat el darrer semestre de l’any passat.
El projecte, que està promogut i impulsat per l’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, preveu el desplegament 2 programes fins al mes de setembre de 2020. Un primer programa que té com a objectiu garantir la cobertura dels drets econòmics, socials i culturals de les persones i famílies en situació de vulnerabilitat de la comarca, incidint de forma positiva en els determinants de salut de la població. I un segon programa, que té com a objectiu reforçar l’apoderament de persones (autonomia i capacitats individuals) i les seves comunitats per tal que esdevinguin agents de transformació de les seves condicions de vida, incorporant estratègies per facilitar suport emocional que, com a conseqüència de la crisi econòmica, veuen afectada la seva salut i el seu benestar emocional.
El projecte s’ha s’ha elaborat conjuntament amb l’Ajuntament de Figueres i les entitats socials que actuen en el territori (Càritas, Creu Roja i Fundació Ser.Gi, Fundació Escola Sant Vicenç de Paül-Ksameu, Fundació Intermedia i Associació Ranura), en el marc de la Taula per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà. Els agents implicats en la definició són també els responsables de la implementació de les diferents actuacions previstes en diferents municipis de la comarca.
El projecte 2019-20 posa especial atenció en les iniciatives d’alfabetització de persones adultes i en les propostes d’intervenció orientades a millorar la situació dels infants vulnerables i les seves famílies. En el marc de la Taula d’Inclusió s’han constituït dos grups de treball amb els objectius de millorar la coordinació dels agents i recursos que treballen a la comarca en aquests dos àmbits i fer un seguiment de la implementació dels diferents dispositius del projecte “L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible”.
Els recursos i dispositius del projecte “L’Alt Empordà, una comarca inclusiva, amb salut i sostenible” per al període 2019-20 són:
1) Programa «Garantir condicions de vida digna»
– Projecte d’alimentació infantil (Creu Roja)
– Ajuts per a cobrir necessitats bàsiques (Consell Comarcal de l’Alt Empordà)
2) Programa «Fomentar l’autonomia i apoderament de les persones en situació més vulnerable»
– Cursos d’alfabetització bàsica (Creu Roja, Càritas i Fundació Sant Vicenç de Paül)
– Curs de formació per a persones formadores d’alfabetització d’adults (Consell Comarcal de l’Alt Empordà)
– Empoderament de dones d’origen subsaharià (Fundació Ser.Gi)
– Mòdul C d’acollida i acompanyament a joves que migren sols (Associació Ranura)
– Projecte Lleure IN (Consell Comarcal de l’Alt Empordà i Fundació Sant Vicenç de Paül)
– Programa Enganxa’t i Renova’t (Fundació Intermedia)
– Formació sobre addiccions comportamentals, bullying i altres conductes de risc als Instituts de la comarca (Consell Comarcal de l’Alt Empordà)
– Formació per a docents d’Institut en l’acompanyament emocional i conductual (Associació Ranura)
– Projecte Diversitat i Convivència (Fundació Ser.GI)
– Intervenció familiar en Infància en risc social (Creu Roja)
– Servei d’Intervenció Educativa (Càritas)
– Projecte Zona VIP (Associació Ranura)
– Espai de trobada per a persones sense sostre (Càritas)
– Projecte Àncora (Consell Comarcal de l’Alt Empordà)