Els Serveis de Promoció de l’Autonomia i Atenció a la Dependència estan adreçats a cobrir les necessitats de les persones dependents i complir els requisits que fixa la Llei de la Dependència. La sol·licitud de la Llei de la Dependència és la porta d’accés als recursos que s’han establert a partir de l’aprovació d’aquesta Llei. Totes les persones interessades han de presentar una sol·licitud, s’ha de valorar el seu grau de dependència i han de disposar d’un Programa Individual d’Atenció (PIA) fet pels serveis bàsics d’atenció social en el territori.
La comarca de l’Alt Empordà té un referent comunitari de la Llei de Dependència que cobreix els territoris de l’Alt Empordà, Figueres ciutat i Baix Empordà (tret dels municipis de Sant Feliu de Guíxols i de Palafrugell). La seva tasca és supervisar el conjunt dels plans de treball vinculats a les sol·licituds de dependència i fa el corresponent enllaç amb els serveis territorials del departament de Benestar i Família de la Generalitat de Catalunya.
Les dades de la memòria de l’àrea de Benestar del Consell Comarcal indiquen com l’any 2012 es van enregistrar 340 sol·licituds de valoració de dependència a la comarca, una xifra que representa una disminució del nombre de sol·licituds enregistrades en relació a l’any anterior. Per contra, el nombre de PIA realitzats ha continuat augmentant en una proporció similar a la dels anys anteriors.