General

L’entitat SOS Racisme ha presentat recentment l‘Informe 2012 sobre l’estat del racisme a Catalunya. Coincidint amb el dia Internacional contra el racisme i la xenofòbia es va fer pública la quarta edició d’aquest informe anual que té per objectius denunciar públicament l’existència de situacions discriminatòries i de racisme, la sensibilització a la població en general i a les institucions en relació a aquesta qüestió, i finalment ser una eina de suport a la planificació de les polítiques de lluita contra la discriminació i el racisme.

L’informe, organitzat en 5 blocs diferenciats (Racisme institucional; Desigualtats d’accés als drets; Racisme social; Extrema dreta; Lluita antirascista) aporta informació sobre situacions ocorregudes en aquests àmbits a partir del recull de reflexions sobre la qüestió, el recull d’articles de premsa, l’anàlisi de fets en profunditat i les dades estadístiques del Servei d’atenció i denúncia per a víctimes de racisme i xenofòbia (SAiD).

Entre les principals conclusions de l’informe es destaca el paper de la política d’estrangeria de l’Estat Espanyol com a marc legal que fomenta el racisme institucional, permetent una actuació desmesurada de les forces de seguretat basada en el perfil ètnic. Per contra, l’informe també ressalta que la disminució dels pressupostos per a la gestió de l’acollida han agreujat les conseqüències discriminatòries de la legislació d’estrangeria.

Pel que fa al SAiD, l’informe indica que l’any 2012 la tipologia de demandes més nombrosa va ser per primer cop la relacionada amb agressions i casos entre particulars, seguida per les agressions i abusos per part dels cossos de seguretat. En relació a aquesta dada, SOS Racisme exposa a les conclusions la seva preocupació per l’augment de casos de “racisme social”.

Finalment, l’informe destaca que el perfil de la víctima atesa pel SAiD és el d’un home, en situació regular, amb més de 10 anys de residència al País i en situació econòmica i social estable. Dels usuaris atesos l’any 2012, gairebé el 83% eren d’origen subsaharià, magrebí o llatinoamericà.

 

Comments are closed.