El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i la Fundació Salut Empordà organitzen la «Jornada contra el maltractament de les persones grans. Reflexionem sobre el bon tracte i el model de cures». Serà el matí del 4 de novembre, a l’Auditori dels Caputxins de Figueres, i també es podrà seguir en línia.
El periodista Sergi Caballero serà l’encarregat de conduir l’acte, que consta de cinc xerrades a càrrec d’especialistes. Les inscripcions estan obertes fins al 28 d’octubre.
La jornada té per objectiu fomentar un envelliment saludable i actiu i conscienciar la ciutadania sobre els drets que tenen les persones grans. Després de l’èxit de convocatòria de 2021, enguany la temàtica se centra en el bon tracte i el model de cures, un àmbit que engloba una atenció adequada a les persones grans i, en conseqüència, el dret a ser informades, el respecte a la intimitat, la privacitat i la dignitat, i el dret a poder decidir sobre aspectes essencials de la seva vida mentre siguin capaces de fer-ho.
La jornada s’inclou en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Girona, innovació social i digital: noves respostes davant els reptes del mil·lenni”, que coordina la Diputació de Girona. La meitat del projecte està finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER); el 25 %, per la Diputació de Girona, i l’altre 25 %, per les mateixes entitats i administracions implicades.
Una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa
En aquesta segona edició de la jornada, es complementa l’esdeveniment amb l’estrena d’una obra de teatre científic sobre l’envelliment i la vellesa, titulada “El llegat. Tothom vol viure molt de temps, però ningú vol ser vell”. La Taula de Maltractaments a les Persones Grans ha fet l’encàrrec d’aquest espectacle a l’Institut de Ciència i Teatre (InCiTe), que compta amb dos intèrprets a escena, Susana Eva Martínez i Pep Miràs. L’objectiu és crear xarxa amb la societat per trencar prejudicis i estereotips que envolten l’envelliment i fer arribar aquest missatge de conscienciació a la població, principalment als joves.
El programa de representacions inclou inicialment dues dates, el 16 de novembre, al Teatre Municipal El Jardí de Figueres, amb dues funcions, a les 11 h, per a alumnat d’instituts i per al públic general, i a les 6 de la tarda, per al públic general. I el 2 de desembre, a les 19 h, al castell de Sant Ferran de Figueres. També es preveuen representacions a Roses i a la Jonquera. Totes les sessions tenen entrada lliure fins a completar l’aforament, no cal reservar plaça prèviament.
Activitats intergeneracionals que impliquen els centres educatius
La Taula Comarcal de Maltractaments a les Persones Grans incideix en la imatge social de la vellesa, ja que els prejudicis al voltant d’aquesta etapa vital, l’edatisme, és la tercera causa de discriminació al món. És clau treballar des de la infància el respecte vers la gent gran i, per això, la Taula impulsa també un conjunt d’accions que impliquen el món de la docència i l’alumnat dels centres educatius de la comarca.
Del 7 a l’11 de novembre, s’ha promogut la Setmana “Compartim”, dedicada a la sensibilització sobre l’edatisme a les escoles i els instituts de la comarca.
Podeu trobar el programa de la Jornada aquí. I inscriure-us-hi a través d’aquest enllaç.