L’àrea de Benestar del Consell Comarcal presenta l’informe estadístic sobre la població estrangera a l’Alt Empordà amb les darreres dades disponibles de l’evolució del fenomen migratori a la comarca.
Aquest Informe, que es publica anualment, té com a finalitat oferir als diversos agents del territori l’evolució de les principals dades sociodemogràfiques relatives a la població d’origen estranger i el seu impacte en la realitat social i econòmica de la comarca.
Enguany les dades posen de manifest que des de l’any 2000 s’ha ampliat la diversitat d’orígens culturals en un breu període de temps a l’Alt Empordà. Tanmateix, el 2014 va ser el primer any des de que s’elabora aquest informe (2002) en que es va registrar una disminució de la població d’origen estranger respecte l’any anterior. A gener de 2014 la població d’origen estranger empadronada a la comarca representava el 27,57% del total de la població, xifra que se situa a un nivell similar a la de l’any 2010. Per àrea geogràfica d’origen, la població de la Unió Europea representava el 37%, la del nord d’Àfrica el 30% i la d’Amèrica Llatina el 18%. Els homes representaven el 53% de la població d’origen estranger i les dones el 47%.
Com en l’edició anterior aquest informe recull un apartat amb dades sobre l’impacte de la crisi en el mercat de treball i en la població d’origen immigrant activa laboralment. Les dades de contractació enregistrada a la comarca durant la primera dècada del segle XXI indiquen el pes important de la població estrangera en el mercat de treball de la comarca. Fins l’any 2010, del conjunt de contractes enregistrats un 38% corresponien a població d’origen estranger, arribant al 43,8% l’any 2008. L’any 2013 aquesta xifra va disminuir fins a un 33% (tres punts inferior a l’any anterior), com a conseqüència dels efectes de la crisi en la destrucció d’ocupació. Les dades d’atur registrades indiquen l’impacte de la crisi en els sectors de producció en què majoritàriament estava ocupada la població d’origen immigrant. Així, des de l’inici de la crisi econòmica la proporció de població estrangera aturada ha crescut gairebé 8 punts percentuals, fins a situar-se en el 37,5% l’any 2013.
Si teniu interès a conèixer amb més detall aquest Informe us el podeu descarregar en aquest enllaç: Informe sobre la població estrangera a l’Alt Empordà