El passat divendres, 9 d’octubre, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, va lliurar al Grup d’Esports Nàutics (GEN) de Roses el Premi d’Inclusió Social 2015. L’acte també el va presidir l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i va comptar amb la presència de diversos consellers comarcals, regidors de l’Ajuntament i tècnics de l’àrea de Benestar així com representants de l’entitat guanyadora, encapçalats pel seu President, Josep Maria Isern.
El ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar, el passat mes de juny, atorgar el Premi Inclusió Social 2015 al projecte “Tothom pot navegar”. Es tracta d’una iniciativa d’acció social que promou el Grup d’Esports Nàutics de Roses que té com a objectiu combatre l’exclusió social mitjançant l’aprenentatge d’esports nàutics i hàbits de vida saludables entre els infants, joves i adults del municipi i dels seu entorn.
El projecte vol facilitar oportunitats d’aprenentatge de l’esport de vela i millorar el benestar emocional i social de persones més vulnerables que són ateses per institucions, entitats socials i associacions, tant si es troben en situació o risc d’exclusió social com si tenen discapacitats. El jurat dels Premis Inclusió Social 2015 va valorar especialment l’orientació inclusiva del projecte “Tothom pot navegar”, la perspectiva de gènere, la metodologia de treball proposada i la xarxa d’agents del municipi de Roses que participen en la seva implementació.
El premi Inclusió Social 2015 dotat amb 6.000 euros permetrà que al llarg d’un any diferents col·lectius participin en les accions programades: bateigs de vela i iniciació als esports nàutics, tallers temàtics i jornades de navegació, regates i esdeveniments solidaris així com a la formació de futurs tècnics de vela. El perfil del públic beneficiari i el sector a qui va dirigit el projecte és molt ampli, amb atenció transversal a tots els col·lectius més vulnerables de la societat ja que la vela és un esport sense fronteres i iguala diferents col·lectius. El GEN s’ha fixat com a objectiu d’aquest curs la participació de 400 persones en el projecte.
Els àmbits dels beneficiaris són els següents:
– Persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials.
– Persones amb desavantatge social, en situació o risc d’exclusió social (joves i infants amb dificultats especials, infants amb trastorns en el desenvolupament o amb risc de patir-los, joves tutelats o ex-tutelats per l’administració pública, immigrants, persones sense recursos, famílies amb nens en situació de vulnerabilitat, dones que pateixen o han patit violència de gènere, extoxicòmans i exreclusos, persones amb malalties avançades o de llarga durada i tercera edat i persones grans).
Altres objectius específics del projecte se sintetitzen en aquests punts:
– Afavorir que els alumnes amb discapacitat o desavantatge social tinguin una continuïtat en els esports nàutics, de manera que assoleixin el nivell de navegació òptim i de seguretat que els permeti navegar amb total autonomia.
– Formar personal especialitzat i voluntaris per a un servei de qualitat en l’oferta d’esport adaptat.
-Oferir el GEN i les seves activitats com a eina de treball als centres d’ensenyament especial. – Integrar social i laboralment a joves en unitat d’adaptació curricular i persones en desavantatge social.
– Millorar la pròpia autoestima dels beneficiaris.
TERCERA EDICIÓ DEL PREMI
El Concurs de Projectes d’Inclusió Social a l’Alt Empordà té com a objectiu fer emergir iniciatives innovadores en l’àmbit de la inclusió i la cohesió social i finançar projectes en el territori. Aquest premi, que s’emmarca en el Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Alt Empordà, també té com a finalitat millorar les condicions de vida de la població de la comarca i reforçar la cohesió social. Les bases del concurs assenyalen que poden participar-hi persones físiques, entitats sense ànim de lucre, associacions, petites i mitjanes empreses i equips o centres de recerca d’universitats, que presentin projectes d’inclusió social a desenvolupar a la comarca de l’Alt Empordà en municipis de fins a 20.000 habitants. En els premis es valoren especialment aquells projectes amb perspectiva de gènere orientats a promoure la inclusió social d’infants, adolescents, joves i les seves famílies, i gent gran. Els àmbits d’aplicació preferent en què es podran definir els projectes d’inclusió social seran el formatiu i laboral, el residencial-habitatge, el relacional (xarxes de suport i treball amb la comunitat), i el de la ciutadania/població origen immigrant.
En la primera edició es va reconèixer la proposta d’emprenedoria social “La Cuina, cooperativisme a foc lent”. El projecte dut a terme durant l’any passat va consistir en assolir l’objectiu de promoure l’acció comunitària i l’economia social i cooperativa per fer front a la precarietat de les economies domèstiques, l’atur de llarga durada i els efectes de la crisi en determinats sectors vulnerables de la societat en el municipi de Sant Pere Pescador. L’experiència en el municipi ha afavorit la creació d’un espai de treball.
Per altra banda també es va atorgar un accèssit al projecte “El Tamariu-Projecte laboral Reciclatge de Paper”, presentat per l’Associació Tamariu de Castelló d’Empúries, que va desenvolupar aquest projecte d’integració sociolaboral amb joves amb discapacitat intel·lectual a la comarca de l’Alt Empordà al llarg de tot l’any passat. La segona convocatòria no va ser tan reeixida i el jurat va decidir declarar desert el Premi Inclusió Alt Empordà 2014. A parer dels seus membres, els projectes presentats no complien suficientment els requisits establerts a les bases. Atesa aquesta circumstància es va acordar avançar la convocatòria del Premi 2015 per al mes de febrer.