Observatori Social de l’Alt Empordà
L’Observatori Social de l’Alt Empordà és un ens dedicat a l’anàlisi i informació de la realitat social de la comarca gestionat per l’Equip d’Inclusió de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal..
L’observatori compta amb l’Espai Lab Social un espai de treball, anàlisi i experimentació orientat a la innovació social i a la recerca de solucions per als reptes que té plantejats la comarca.
L’Observatori
- Facilita informació periòdica sobre les problemàtiques socials existents a la comarca, els perfils i grups de població en risc, els factors de risc i exclusió social i el conjunt de recursos inclusius que gestionen els diferents agents en el territori.
- Ofereix una selecció de 50 indicadors dels àmbits d’exclusió social que permetin fer un seguiment anual.
- Ofereix als agents locals informació estadística i anàlisi orientada a planificar serveis, projectes i actuacions de forma més estratègica i eficient, per activar els recursos i garantir la inclusió social de la població més vulnerable.
- Elabora estudis ad hoc i anàlisi aplicada vinculada a projectes i accions d’inclusió social en curs a la comarca.
L’Espai Lab Social
L’Espai Lab Social es posa en marxa per generar processos de treball amb els agents que treballen per millorar la intervenció social i les accions d’inclusió social a la comarca.
Pensat com a espai d’experimentació i amb voluntat de transformació social, vol fer emergir idees i processos d’innovació social per generar solucions a problemàtiques i reptes que té plantejats la comarca.
L’activitat del laboratori s’orienta a promoure recerca-acció, a la creació d’idees i a l’anàlisi per introduir noves metodologies de treball que reforcin les polítiques públiques, els programes i les accions socials a la comarca.
Mitjançant la creació de plataformes de treball i processos de participació ciutadana posa en el centre de la seva activitat l’experiència i el coneixement quotidià que tenen les persones receptores de programes socials i usuàries dels serveis, per reflexionar i proposar canvis en l’acció pública que millorin les condicions de vida de la ciutadania.
Els processos de treball i les propostes que genera l’espai Lab Social acompanyen la presa de decisions i el disseny i avaluació d’intervencions en el territori. Aquest treball es porta a terme des de la lògica dels béns comuns i amb la voluntat de reforçar i empoderar les comunitats i els ciutadans i les ciutadanes de la comarca.