Aquesta setmana ha finalitzat la primera fase de formació del Programa de Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà. 38 professionals de diferents serveis públics i entitats de Catalunya han impartit sessions de formació amb aquest grup de dones. El proper mes de juny la formació es centrarà exclusivament en continguts, eines i estratègies per a la dinamització i l’acció comunitària.
Aquesta informació intensa de 200 hores s’ha centrat en diversos àmbits temàtics. Des del mes de març la formació s’ha orientat al coneixement de nous serveis, recursos i programes, aquesta vegada centrats en salut pública i salut comunitària, salut sexual i reproductiva, perspectiva de gènere i polítiques d’igualtat, atenció a públics LGTBI, violència masclista i prostitució, participació, drets i ciutadania, interculturalitat i sistema educatiu, diversitat interreligiosa, Programa Català de Refugi, acompanyament a la infància i l’adolescència i Programa “Sigues Tu” de Dipsalut, i ocupació i treball.
Els professionals que han acompanyat les dones referents comunitàries en el període dels mesos de març a maig han estat els següents: Montse Reixach i Maria Morales, de la Unitat Transversal de la Regió Sanitària de Girona; Maria Martínez, coordinadora d’Atenció de la Salut Sexual i Reproductiva de l’Hospital de Figueres; Berta Masramon, politòloga i experta en estudis de gènere de l’entitat QSL; Àlez Araujo, psicòleg del Servei d’Atenció LGTBI del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Fina Surina, Coordinadora de la representació territorial de l’Institut Català de les Dones a Girona; Hajar Hniti, professora d’àrab; Mònica Caldas, responsable del programa suport jurídic de Càritas Diocesana de Girona; Elisabet Esteva i Júlia Mateo, tècniques del programa “Sigues Tu” de Dipsalut; Joan Gómez, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat; Sílvia Ballesteros, advocada de la Fundació Surt i del Servei Atenció a les Dones de l’Alt Empordà; Laura Labiano, coordinadora de l’entitat Genera; Natàlia Missé, coordinadora de la Fundació Apip-Acam; Meritxell Pomés, coordinadora Programes Atenció Infància del Consell Comarcal de l’Alt Empordà; Sela García, tècnica del Servei d’Ocupació de Catalunya; Laia Rosés, tècnica del programa Formació i Ocupació de la Creu Roja de Roses; Lluís Zamorano, tècnic del Centre Emprén de l’Ajuntament de Figueres; Carla Güell, Erika Zárate, Mhamed Abdeouahed Allaoui i Sílvia Caselles, del Programa Català de Refugi; Henri Santiago, Centre de Formació Erasme de Toulouse, Favian Maguin, coordinador de la Casa Santé de Toulouse, Diariatou Diallo i mediadora de salut de l’IAS Girona.
El programa de Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà ha estat posat en marxa per l’equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal. Respon a la necessitat de posar en marxa una línia d’intervenció innovadora, flexible i propera orientada a reforçar l’empoderament d’un grup de dones de la comarca d’origen migrant, amb l’objectiu de facilitar processos d’intervenció comunitària amb diversos agents de la comarca per reforçar la inclusió i cohesió social.
Aquest programa compta amb la col·laboració de la Convocatòria Interculturalitat i Acció Social 2018 de la Fundació Bancària La Caixa i té una durada d’un any. Està dissenyat des d’una perspectiva de gènere per empoderar dones d’origen migrant de diferents creences, ètnies i orígens, s’orienta a atendre adequadament les seves necessitats, reforçar el treball entre grups d’iguals i la intervenció comunitària a la comarca.