El nou Pla per a la Igualtat de Gènere 2016-2019 de l’Alt Empordà va ser aprovat el 22 de novembre pel ple del Consell Comarcal.
Aquest Pla per a la Igualtat de Gènere estableix sis objectius estratègics, diferents objectius operatius i línies d’acció orientats a promoure la igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la comarca. El nou Pla dóna continuïtat al treball iniciat fa deu anys, amb el primer Pla Comarcal de promoció de les polítiques d’igualtat 2005-2007. Des d’aleshores, el Consell Comarcal ha comptat amb el Pla de Comarcal de promoció de les polítiques d’igualtat 2008-2011 i el Pla d’Igualtat de Gènere de l’Alt Empordà 2013-2016.
Aquest nou Pla reforça, en primer lloc, el compromís i l’acció comarcal per l’equitat de gènere i obra un espai de treball per introduir la perspectiva de gènere en el treball de les àrees del Consell Comarcal. En segon lloc, situa com a prioritat de l’acció de l’àrea de Benestar la millora del treball en xarxa entre els agents del territori i els serveis responsables de garantir la protecció dels drets de les dones i homes de la comarca i estableix com a línia d’acció rellevant fomentar la participació de les dones en tots els àmbits i nivells de la vida pública i reforçar el teixit associatiu de la comarca. En tercer lloc, el Pla estableix objectius concrets i accions per millorar els mecanismes per prevenir, detectar i eradicar la violència masclista. En quart lloc, obra una nova línia de treball per apoderar les dones en situació de risc d’exclusió social. En cinquè lloc, considera estratègic el treball comunitari i de sensibilització orientat a reforçar les accions per l’equitat de gènere a la comarca i, finalment, en sisè lloc, introdueix la interseccionalitat de gènere i estableix accions concretes per garantir el dret a la igualtat i la no-discriminació per motius d’orientació sexual i identitat o expressió de gènere.
Des de la seva aprovació, l’àrea de Benestar ha posat en marxa diferents accions que estan en curs entre les quals, cal destacar, la formació en gènere de més de 20 tècnics comarcals i municipals al llarg del primer trimestre de l’any; la creació d’un equip tècnic expert en gènere a nivell comarcal que dóna suport als professionals de l’àrea de Benestar, a d’altres àrees de l’organització comarcal i als ajuntaments; el reforç en la coordinació i el treball en xarxa dels espais tècnics de treball com la Taula Comarcal de Violència de Gènere, la Taula Comarcal de Prostitució i la Taula de Mutilació Genital Femenina i Matrimonis Forçats; la programació d’una formació en gènere i en prevenció de violència masclista per a dones de diverses comunitats en col·laboració amb la Fundació Cepaim, així com una recerca qualitativa que està portant a terme la Fundació Surt que ha de permetre conèixer millor la valoració dels circuits i serveis d’atenció de l’àrea de Benestar per atendre dones víctimes de violència masclista a la comarca.
Els objectius i propostes d’acció que contempla aquest Pla per a la Igualtat de Gènere 2016-2019 s’integraran com a línies estratègiques del nou Pla per a la Inclusió i la Cohesió Social de l’Alt Empordà 2017-2019, que s’està definint en aquest moment.
Podeu consultar el Pla per a la Igualtat de Gènere 2016-2019 del Consell Comarcal en aquest enllaç.