El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CESTC), òrgan consultiu i d’assessorament del govern en matèries socioeconòmiques, laborals i ocupacionals, ha fet pública recentment la Memòria socioeconòmica i laboral de Catalunya 2012.
L’anàlisi extensa de la situació socioeconòmica i laboral mostra com les condicions de vida de la població catalana han empitjorat com a conseqüència de l’impacte de la crisi econòmica i la pèrdua d’ocupació. La renda mitjana de les llars catalanes ha caigut per tercer any consecutiu i s’ha situat en els nivells de l’any 2006.
L’any 2012 ha estat un any de refredament econòmic global que ha condicionat directament l’evolució de l’economia catalana. El PIB català ha disminuït un 1,3% i la demanda interna ha caigut en tots els seus components: el consum de les llars ha disminuït un 2,4%, el de les administracions públiques un 1,4% i la formació bruta de capital el 6,5%. L’únic component de la demanda interna que ha contribuït al creixement ha estat el sector exterior (1,8%), les exportacions han crescut el 5,9% i han augmentat sobretot fora d’Europa.
Pel que fa a les condicions de vida, el 26,7% de la població catalana es troba en situació de risc de pobresa i exclusió social, el percentatge més elevat des del 2008. El risc de pobresa augmenta entre la població activa (16-64 anys), però sobretot ho fa en la infància.
L’evolució econòmica catalana s’ha situat en un context clarament recessiu que ha tingut el seu reflex en la majoria dels indicadors macroeconòmics i sobretot en el deteriorament de l’ocupació, que ha disminuït un 6,2% fent augmentar la taxa d’atur fins el 22,8%. La pèrdua de població ocupada s’ha concentrat en els col·lectius més afectats per la crisi: el de la població jove i el de nacionalitat estrangera masculina.
El pes de les persones en situació d’atur de llarga durada respecte el total de la població desocupada segueix augmentant i representa el 54%. L’atur es concentra en les llars on tots els seus membres es troben en situació d’atur (12,1%).
Per segon any consecutiu disminueix la despesa pública en educació i es retorna a nivells de despesa similars al 2007. Els estudis que enregistren un creixement major d’alumnes són la formació professional: creix un 9,8% l’alumnat en Cicles de Formació de Grau Mig (CFGM) i un 6,5% els alumnes en Cicles de Formació de Grau Superior (CFGS).
Malgrat la crisi, les cooperatives mostren una certa resistència al context negatiu. L’any 2012 creix per tercer any consecutiu el nombre de cooperatives a Catalunya i la davallada de la població ocupada en l’economia social és menys intensa que la davallada global (1,4% vs 7%).
Si teniu interès a conèixer amb més detall aquestes dades, podeu descarregar-vos aquesta publicació en aquest enllaç.