El passat 8 i 9 de juny es va celebrar el IV Congrés de l’Acció Social-Inclusió.cat al Centre d’Arts escèniques d’Osona, Vic. El congrés bianual, organitzat pel Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic, ofereix un espai d’aprenentatge, debat i reflexió entorn una temàtica concreta. Enguany, la proposta ha estat aprofundir sobre Serveis Socials, transversalitat i inclusió social.
En el marc del congrés, l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat de l’Àrea de Benestar del Consell Comarcal ha participat amb tres pòster-resums i una comunicació.
En primer lloc, es va tenir la oportunitat de presentar en format pòster-resums l’espai de treball en xarxa de la Taula de Salut Comunitària de Sant Pere Pescador. Aquesta taula, formada per diferents actius del territori, vol incidir, des d’una mirada preventiva i comunitària, en la millora de la salut física, emocional i relacional dels veïns i veïnes del municipi.
Una de les actuacions que desenvolupades a partir de de la Taula de Salut Comunitària és el Punt d’Atenció a les persones temporeres del municipi que també es va poder presentar en format pòster-resum. Aquest dispositiu format per diferents serveis públics del municipi treballa des del 2020 per impulsar accions comunitàries que reforcin l’acollida a les persones temporeres i visibilitzin la situació social d’aquestes.
El en marc del congrés, també es va presentar el pòster-resum del projecte E-tràmits, Facilitant la interacció professional i l’accessibilitat per a la ciutadania. Aquest portal web, adreçat tant a la ciutadania com a professionals, té com a objectiu aglutinar en una única plataforma diversos tràmits i gestions en línia recurrents d’una forma clara i senzilla per tal de reduir la bretxa digital i afavorir l’autonomia. Per la construcció dels continguts d’aquesta plataforma, s’ha generat un espai col·laboratiu i viu amb diferents serveis i departaments per tal de conèixer els tràmits i procediments més freqüents.
Aquests pòsters-resums, van estar exposats els dos dies del Congrés i es va generar un espai, dins el programa, per poder compartir i establir diàleg amb les diferents propostes.
En segon lloc, es va presentar la comunicació “Acció Comunitària Interseccional – Co-Creació Programa amb dones d’origen migrat” juntament amb l’Associació Amunt i Crits, Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà. A través d’aquesta presentació es va compartir la línia d’intervenció d’Acció Comunitària adreçada a dones d’origen migrat que s’ha estat desenvolupant als darrers quatre anys en el marc del Pla Local d’Acció Comunitària i Inclusió (PLACI). Aquesta línia d’intervenció s’ha desplegat a dos municipis de la comarca a través del programa Habiba, dones i Salut Comunitària de l’Alt Empordà a Sant Pere Pescador i el projecte de diversitat intercultural famílies i centres educatius a Castelló d’Empúries. Ambdós projectes que han generat espais de confiança amb dones d’origen migrat, han estat coordinats per l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat i els espais tant amb dones com amb professionals dels diferents àmbits han estat dinamitzats per l’Associació Amunt i Crits.
En el marc del congrés, es van lliurar els guardons del 1r Premi de Recerca i Innovació dels Serveis Bàsics que organitza el Departament de Drets Socials. Enguany l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat ha guanyat el Premi en Recerca pel programa Habiba, dones i salut comunitària a l’Alt Empordà, un programa que ha permès generar espais de treball comunitari entre dones i professionals de l’àmbit de la salut. Podeu trobar més informació aquí.